Úvod O nás Blog Fotogaléria Stiahnite si Hľadáme vedúcich a zdravotníkov Časté otázky Kontakt

Čo zbaliť vášmu dieťaťu do tábora

 

Leto už čaká predo dvermi – dni sa predlžujú, slniečko hreje a decká sa v triedach netrpezlivo mrvia. Posledný júnový zvonček odzvoní na konci školského roka, všade sa ozývajú veselé výkriky: „PRÁZDNINY!“ Dva mesiace voľna so sebou prinášajú pokoj, oddych a hlavne kopec voľného času. S ním prichádza bicyklovanie, turistika, kúpanie, flákanie po vonku, ale hlavne obrovské množstvo letných táborov! Väčšina detí už má v kalendári vyšrafované dátumy tých svojich. Rovnako ako na účastníka, tak aj na rodičov doľahne s blížiacim sa termínom nástupu mierna nervozita či stres. Malý odchádza na týždeň preč a treba aby oňho bolo patrične postarané – čo ak bude pršať, čo ak bude slnko svietiť priveľa, čo ak nebude mať dobrú obuv, čo ak mu bude v noci zima? Odpovede na vaše otázky súvisia najmä s dôležitou časťou predtáborovej prípravy – s balením. V nasledujúcom článku nájdete všetko čo by ste vášmu dieťaťu určite mali a určite nemali hodiť do tašky.

Tašky

 

Na väčšinu táborov, pokiaľ nie sú niečím špecializované, stačia dieťaťu dve tašky. Jednou je veľká cestovná, v ktorej si prinesie gro vecí. Druhou je príručný batoh alebo ruksak, s ktorým bude chodiť na túry či výlety – doň si zabalí jedlo, pitie, opaľovací krém, repelent a iné.Taktiež nezabudnite na toaletnú taštičku, do ktorej nabalíte kozmetiku a hygienické potreby.

Oblečenie

 

Každý deň by malo dieťa nosiť čistú spodnú bielizeň. Tej nie je nikdy dosť, na týždeň nestačí 7 párov ponožiek a 7 trenírok, pretože sa môže stať (a aj sa stane), že sa váš malý doobeda spotí pri futbale alebo sa pri hre zamokrí. Preto odporúčame zbaliť toľko kusov, koľko je dní, plus 4 páry ponožiek a treniek na viac. Oblečenie musí mať aj dlhé aj krátke, počasie je totiž nevyspytateľné a takisto ako môže celý deň pražiť slnko, môže celý deň liať.

 

Odporúčame jedny krátke a dvoje dlhých gatí – najlepšie jedny tepláky a jedny šuštiaky. Drahé nohavice zbytočne zaberú miesto a aj tak ich malý či malá v tábore nevyužije. Tričká baľte podľa uváženia – opäť najlepšie nech sú aj na športovanie i na bežné nosenie a polovica s dlhým a polovica s krátkym rukávom. Tri tričká sú málo, 10 je veľa, je dobré prihodiť aj zo dve tielka. Ďalej patrí do tašky jedna bunda (alebo mikina či sveter), jedna vetrovka a pyžamo na spanie. Taktiež nezabudnite na jeden kus plaviek a uterák. Pokrývka hlavy je dôležitá v teple i v zime, môže ňou byť šiltovka alebo čapica a nájdite miesto aj pre slnečné okuliare. Určite dieťaťu zabaľte pršiplášť – ten je v prípade dažďa najlepším variantom, ak si však chcete byť ešte istejší čo sa týka dcérinho či synovho pohodlia, pridajte aj nejaký spratný skladací dáždnik. Obuv si riadne premyslite – jedným párom by mala byť pevná, nepremokavá obuv na turistiku; druhým tenisky na bežné nosenie, šport a hry; treťou prezuvky, napríklad šľapky.

Hygiena, kozmetika a lieky

 

Dieťa sa nesmie spoliehať na milodary od kamarátov – „neberiem si pastu, však niekto mi ju požičia.“ Do toaletnej taštičky patrí zubná pasta, kefka, balík vreckoviek, hrebeň, mydlo, repelent a opaľovací krém. Ak dieťa užíva lieky je potrebné oznámiť to zdravotníkovi, ten si ich vezme a vždy v danú dobu ich podá dieťaťu. Do tašky ďalej zbaľte fľašu (minimálny objem 0,5 litra), tú musí mať dieťa počas výletu alebo túry kvôli dodržiavaniu pitného režimu.

Ostatné

 

Ak ešte v kufri ostalo miesto, opýtajte sa vášho potomka čo by si on rád zobral so sebou. Karty, kniha, spoločenská hra, lopta alebo lietajúci tanier – nechajte ho vybrať. Čo sa týka drahých vecí – mobily a tablety sa v táboroch môžu používať jedine vo vyhradenom čase (ak nejde o nejakú naliehavú záležitosť), vtedy dieťa zvykne zavolať rodičom a zreferovať nejaké zážitky, väčšinu tábora však budú cennosti odložené u hlavného animátora alebo u vedúceho skupiny (dieťa predsa neprišlo na to aby hľadelo do obrazovky smartfónu). Drahé hodinky radšej nechajte doma. Do peňaženky nezabudnite vložiť kartu poistenca a nejaké vreckové – to zväčša zozbiera animátor s tým, že si každého sumu poznačí a potom deťom dáva toľko, koľko potrebujú. Neposielajte dieťa do tábora s veľkým množstvom peňazí, je to zbytočné, nie je veľa toho na čo by museli míňať. Z jedla mu pribaľte nejaké sladkosti či slanosti, nanajvýš na cestu sendvič so šunkou, ktorý zje hneď po príchode. Nebaľte niečo čo sa môže pokaziť, strava je predsa zabezpečená a žiadne dieťa nezostane hladné. 

 

Váš malý je teraz zbalený. Všetko potrebné leží pekne naukladané v taške. Čaká vás týždeň oddychu. Nemusíte sa strachovať, pretože viete, že ste sa dobre postarali o jeho zbalenie. Dieťa teraz čaká neopakovateľný zážitok v podobe letného tábora, kde spozná mnoho nových ľudí, skvelých animátorov a vráti sa s kopou nezabudnuteľných zážitkov.   







Akceptujeme platbu:
Akceptujeme platbu
©1996-2024 CK Slniečko, spol. s r.o.
Všetky práva vyhradené.
Tel: +421 (0) 915 879 018, +421 (0) 32 652 19 11
E-mail: slniecko@ckslniecko.sk
Návštevníci od 7.1.2009:
Stránku vytvoril kreatívny tím
Lemon Lion - Reklama, Webové stránky, SEO